Skip to main content

mijn aanpak

Wat het scenografisch-perspectief te bieden heeft aan de stad en een aantal ontwerpdisciplines die zich richten op de ontwikkeling van de stedelijke ruimte?

Introductie

Op deze site verzamel ik mijn documentatie en reflecties naar aanleiding van het onderzoek dat ik momenteel doe in de stad Rotterdam. Mijn onderzoek vertrekt vanuit de vraag wat het #scenografisch-perspectief te bieden heeft aan de stad en een aantal ontwerpdisciplines die zich richten op de ontwikkeling van de stedelijke ruimte, te weten de landschaps/architectuur, ontwerp publieke ruimte en ‘placemaking’.

Mijn onderzoek bouwt verder op de kennis die we met het Platform-Scenography tussen 2013 en 2020 hebben ontwikkeld en waar ik zowel mede- als schatplichtig aan ben. Ik koppel mijn onderzoek aan het ‘research perspectief’ van de Master Design aan het Piet Zwart instituut/William de Kooning Academie in Rotterdam en duik daardoor als kunstenaar onder in de wereld van design. #Liesbeth Groot Nibbelink (Universiteit Utrecht) is mijn kritische sparringpartner en deelt genereus haar enorm verrijkende en inspirerende theater-theoretische blik. De bevindingen delen we ook via Platform-Scenography. Tijdens mijn onderzoek wandel en werk ik samen met vele experts, die de ontwikkeling van nieuwe inzichten mogelijk maken, daaronder zeker ook mijn medestudenten.

De grond onder de vraag wat scenografie te zoeken heeft in de stad.

Twintig jaar ervaring als #scenograaf in de wereld van dans, toneel en performance-installaties hebben mijn blik geschoold. Het maakproces in het theater is een constant onderzoek-door-te-doen en te reflecteren op dit ‘doen’. Als scenograaf heb ik vele uren doorgebracht in repetitieruimtes met het kijken naar en het ‘ondergaan’ van de soms kleine verschuivingen in ruimte en timing. Dat heeft mijn zintuiglijke ervaring gescherpt en gevoed met intuïtieve kennis over wat ik noem “de werking van de ruimte”. Juist doordat mijn blik gericht was op de geënsceneerde ruimte (waaronder bijvoorbeeld de materialen, de maatvoering, de lichtval, de composities en veranderingen daarin), werd me duidelijk hoe de wisselwerking tussen mens-ruimte-object invloed heeft op de ontwikkeling van betekenisvolle relaties.

verblijven

verbinden

adresseren

Wat heeft een scenograaf in de stad te zoeken?

(Theater = zichtbaar maken = ontrafelen, demaskeren, voorstellen doen, verbinden, mogelijkheden scheppen, uitnodigen, verbinden, ruimte voor betekenis scheppen.)